På örnspaning i Norrbotten

Under vecka 11 har Liza och Magnus från Jakobi inventerat kungsörn i Norrbotten. Nu i mars börjar de spelflyga och ser man ett par som flyger tillsammans så finns sannolikt ett revir i närheten.

Inventeringen kommer att följas upp med besök under häckningstiden för att upptäcka individer som flyger fram och tillbaka till boet för att mata sina ungar.

Kungsörnen är inte lätt att få syn på men det är viktigt att få kännedom om revir som kan påverkas av en nyexploatering så att åtgärder och planering kan anpassas i ett tidigt skede. Kungsörnen är idag rödlistad som nära hotad (NT) men har varit nära att utrotas på 1920-talet som följd av en lång tids förföljelse av människan. Kungsörnen fredades 1924 och därefter har stammen återhämtat sig men är ännu inte uppe det antal som sannolikt förekom före förföljelsen. År 2019 uppskattades det finnas 502 revir i landet men endast besatta av 311 par (källa Naturvårdsverket).

Vår vecka i Norrland bjöd på både tungt snöfall och klara, soliga dagar i minusgrader. För att kunna ta oss till bra observationspunkter på upphöjda platser har vi kört skoter som vi hyrt på plats.

Nedan följer några bilder från inventeringen. Se gärna vårt instagram-konto (se högerspalten på startsidan) för fler bilder – @jakobisustainabilityab

Liza
På örnspaning i Norrbotten
Rulla till toppen